Zelfgemaakte karamels

Zachte romige karamels maken is veel gemakkelijker dan je denkt. je kunt uit diverse smaken kiezen, zoals vanille, chocolade, vruchten of noten. Verpakt in een mooi geschenkdoosje doen ze nie onder voor het duurste merk – meestal smaken ze zelfs beter!

Net als ander snoepgoed zijn karamels of toffees verrassend gemakkelijk te maken, als je tenminste over het juiste keukengerei beschikt en het recept nauwkeurig uitvoert.

Benodigdheden

Een grote pan met dikke bodem is absoluut noodzakelijk om aanbranden en overkoken te voorkomen. De pan moet minstens 5 liter kunnen bevatten. Eventueel kan je ook een inmaakpan of snelkookpan zonder deksel gebruiken. Beschik je over geen van alle, halveer dan de hoeveelheden en neem een kleinere pan.

Keukenthermometer. De aanschaf hiervan is geen luxe omdat je de suiker zo exact op de juiste temperatuur kunt brengen. Ervaren koks kunnen de ‘zachte balletjes’ test toepassen (zie tip) maar een thermometer is natuurlijk veel nauwkeuriger. Draai de thermometer tijdens het kookproces langzaam in de pan rond zodat je het juiste gemiddelde kunt aflezen.


Vanillekaramels

Dit recept is geschikt voor 1,25 kg karamels.

Je hebt nodig:

 • 1 kg kristalsuiker
 • 200gr ongezouten roomboter
 • 400 ml gecondenseerde melk
 • 50 gr halfvolle melkpoeder
 • 5 ml vanille-essence

Stap 1

Pan met water omspoelen. Vullen met suiker, boter gecondenseerde melk, melkpoeder en vanille-essence. Boven zeer matig vuur roeren tot suiker is opgelost.

Stap 2

Breng het mengsel aan de kook en zet de thermometer in de pan. Laat het 15 tot 20 minuten snel koken tot het mengsel een temperatuur bereikt van 114 graden Celsius.

Stap 3

Haal de pan van het vuur en laat hem 5 minuten staan. Klop het mengsel daarna met een houten lepel goed door tot het iets dikker is en licht van kleur.

Stap 4

Bekleed een bakblik van ongeveer 30 x 30 cm met vetvrij papier en giet het mengsel er op uit. Gelijk maken en enkele uren op een koele plaats laten opstijven.

Stap 5

Haal de karamel van het blik en trek het papier eraf. Snij de plak karamel in vierkantjes of rechthoekjes. Op een droge, koele plaats is de karamel tot twee weken houdbaar.


Walnotenkaramels

Ga te werk zoals bij vanillekaramels. Roer bij stap 3 100 gr grofgehakte walnoten door het mengsel.

Kersenkaramels

Zoals vanillekaramels. Roer bij stap 3 75 gram in vieren gesneden gekonfijte kersen door het mengsel.

Chocoladekaramels

Zoals vanillekaramels, maar laat de essence achterwege. Roer bij stap 3 50 gram gezeefde cacaopoeder erdoor.

Chocolade met vanille karamels

Giet bij stap 3 de helft van het mengsel in een andere kom. Klop er 25 gram gezeefde cacaopoeder doorheen. Chocolademengsel op het bakblik uitgieten en gelijk maken. Het resterende mengsel erop uitstrijken.

Karamel met amandelen

Je hebt nodig:

 • De helft van het basisvanillemengsel
 • 175 gram harde karamel
 • 75 ml melk
 • 100 gr gesnipperde amandelen
 • Kleine pan

Stap 1

Giet het karamelmengsel uit op met vetvrij papier bekleed bakblik van 15 cm. Hard laten worden en in repen van 2,5 cm snijden.

Stap 2

Karamel en melk in een kleine pan langzaam verhitten tot de karamel is gesmolten. De zijkanten van de toffeerepen met een dikke laag vloeibaar karamel bestrijken.

Stap 3

De repen door gesnipperde amandelen rollen. Laat afkoelen en in stukjes snijden.


In de magnetron

Voor dit gemakkelijke vijf minutenrecept voor ongeveer 675 gram karamels hoef je geen suiker te koken.

Je hebt nodig:

 • 500 gram gezeefde poedersuiker
 • 60 ml cognac of Cointreau
 • 100 gram ongezouten roomboter
 • 50 gram fijngehakte rode en groene gekonfijte kersen

Stap 1

Bekleed een bakblik van 18 cm met vetvrij papier.

Stap 2

Doe de poedersuiker met de cognac of Cointreau in een kom. Snij de boter in kleine stukjes en doe ze in de kom.

Stap 3

Op hoge temperatuur 1,5 minuut zonder deksel in de magnetron verhitten. Goed kloppen tot een glad mengsel.

Stap 4

Kersen erdoor roeren. Op het bakblik uitstrijken. Laten afkoelen. In vierkantjes of rechthoekjes snijden. Op een koele plaats tot twee weken houdbaar.


Tip: Afwerking

Aan het einde van het kookproces kan de karamel op de bodem aankoeken. Giet het mengsel dan voor het kloppen in een schone pan over om bruine spikkels te voorkomen.

Laat de gebruikte pan enkele uren weken zodat aangekoekte deeltjes bij het schoonmaken loslaten.


Tip: Zachte balletjestest

Als je geen keukenthermometer hebt kan je de ‘zachte balletjes’ test toepassen. Haal de pan van het vuur en doe een druppel stroop in een kom met koud water. Enkele seconden afkoelen.

Rol de stroop tussen duim en wijsvinger zachtjes tot een balletje. Het balletje moet zacht en makkelijk plat te drukken zijn. Hoe hoger de temperatuur, des te steviger het balletje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *