Snoepgoed uit grootmoeders tijd

Het zelf maken van vrolijk gekleurd snoepgoed met echte vruchtensmaak is veel gemakkelijker dan je denkt. Met gewoon keukengereedschap en enkele eenvoudige ingrediënten kan je allerlei smakelijke traktaties maken voor het hele gezin.

Snoepgoed maken

Het snoepgoed uit grootmoeders tijd heeft de tand des tijds doorstaan en bevat tot op de dag van vandaag nog altijd dezelfde ingrediënten – suiker en water. Het toevoegen van vruchtenmoes, vruchtensap of geraspte schil van citrusvruchten (citroen geeft een pittige smaak die vergelijkbaar is met gerstesuiker) zorgt voor die heerlijke ouderwetse smaak.

Echt fruit geeft het snoepgoed niet alleen smaak; maar ook een natuurlijke kleur. Voor een fellere kleur kan je voor het koken kleurstof aan de water- en suikeroplossing toevoegen, maar dat is zeker niet traditioneel en die stof kan bovendien allergische reacties veroorzaken.

Basisbenodigdheden

Stroop verbrandt snel, gebruik dus een pan met een dikke bodem om het water- en suikeroplossing aan de kook te brengen. Roer de suiker met een houten lepel door het water en gebruik een stevige kookthermometer om de temperatuur te meten. Die temperatuur is bijzonder belangrijk voor een goed resultaat: te lauwe siroop wordt niet hard genoeg en te hete siroop gaat kristalliseren en is daardoor onbruikbaar.

Het werkoppervlak (een marmeren snijplank od een bakplaats is het meest geschikt) en het keukengerei moeten met plantaardige olie worden ingevet. Je kunt volstaan met slechts een maatbeker en een scherp mes, maar met uitsteekvormpjes, ijslolliestokjes, houten satehstokjes en een schaar heb je meer mogelijkheden.

Je hebt nodig:

 • Poedersuiker
 • Water
 • Vruchten
 • Pan met dikke bodem
 • Kookthermometer
 • Glazen maatbeker
 • Marmeren snijplank
 • Bakplaat
 • Scherp mes
 • Uitsteekvormpjes
 • Sate en ijslollie stokjes
 • Schaar

Stap 1

Doe 450 gram poedersuiker in een pan met dikke bodem. Vruchtenmoes of vruchtensap toevoegen en tot 200 ml water opschenken. Roeren tot de suiker is opgelost.


Stap 2

Zonder roeren snel aan de kook brengen tot een temperatuur van 146 graden Celsius. De pan van het vuur nemen en in koud water zetten tot het borrelen afneemt.


Pittige spiraaltjes

Deze spiraaltjes op een stokje lijken qua smaak en uiterlijk op gerstesuiker, maar hebben de typische pittige smaak van citroen. Doe de geraspte schil en het sap van twee citroenen in de maatbeker en voeg tot 200 ml water toe. Roer dan de poedersuiker erdoor en kook de oplossing op zoals hiervoor is beschreven. Het citroensap zorgt voor de prachtige goud kleur van het snoepgoed. De voor citroensnoepjes kenmerkende gele kleur ontstaat door een klein beetje gele kleur ontstaat door een beetje gele voedsel kleurstof aan de oplossing toe te voegen.

Stap 1

Vet het scherpe mes en de marmeren snijplank in met spijsolie. Schenk wat citroen caramel uit en laat de massa opstijven. In repen snijden als het geheel nog buigzaam is.


Stap 2

Draai elke reep om een houten sate stokje. Laat de spiraaltjes afkoelen en hard worden. Smelt de resterende caramel boven een matig vuur.


Aardbeienkussentjes

Volg ook bij het maken van deze aardbeienkussentjes hetzelfde basisrecept op, dat eerder op deze pagina is beschreven, maar vervang de citroenschil en het citroensap door 110 gram verse of diepvries aardbeien, die je door een zeef tot moes perst.

Wil je doorzichtige snoepjes, dan moet je de caramel minder vaak uittrekken. De aardbeien moes zorgt voor voldoende smaak en kleur en maakt het toevoegen van voedselkleurstof overbodig. Het keukengerei, de snijplank en ook je handen dien je tijdens het maken van dit snoepgoed steeds licht in te vetten met spijsolie.

Stap 1

Schenk wat caramel uit. Laat het even afkoelen en rol het op tot een koord. Uitrekken, dubbelvouwen en opnieuw uitrekken. herhalen tot het ondoorzichtig is.


Stap 2

Knip het koord met een scherpe schaar in schuine kussentjes. Het koord na elke keer dat je het geknipt hebt 90 graden draaien en het volgende kussentje knippen.


Grappige lollies

Uitsteekvormpjes voor koekjes zijn ideaal om leuke lollies te maken. Je kunt verschillende smaken mengen of het bij 1 smaak houden. De vruchtencaramel voor deze lollies maak je geheel volgens bovenstaand recept, maar nu gebruik je 100 gram frambozen in plaats van aardbeien. Om goede lollies te maken moet je er voor zorgen dat de frambozencaramel hard genoeg is om in vorm te blijven, maar tegelijkertijd nog zacht genoeg om er een ijslolliestokje in te steken.

Stap 1

Bestrijk de vormpjes met spijsolie en leg ze op een ingevette bakplaat. Vul elk vormpje met caramel.


Stap 2

Verwijder de vormpjes. Op elk figuurtje een stokje leggen. Een half uur hard laten worden.


Groene appeldrups

Alhoewel de werkwijze van het recept voor deze appeldrups precies eender blijft als die van de vorige, gebruik je hiervoor in plaats van vruchtenmoes en water, 200 ml appelsap. Omdat appelsap van nature vrij zoet is, verminder je de hoeveelheid suiker tot 375 gram. Door toevoeging van appelsap ontstaan snoepjes met een bruingroene kleur. Als je snoepje wenst met een fellere kleur kan je wat groene kleurstof toevoegen. Denk er wel aan dat deze voedselkleurstof moet worden toegevoegd nadat de suiker is opgelost, maar voordat de oplossing kookt.

Stap 1

Schenk een druppeltje applecaramel met een diameter van circa 2,5 cm op de ingevette bakplaat. Maak je niet druk over gemorste straaltjes want die kan je er gewoon later afsnijden.


Stap 2

Laat de druppels opstijven. Als de caramel volledig is afgekoeld en hard is, wikkel je de appelsrups stuk voor stuk in een rechthoekig stukje doorzichtig plastic of in cellofaan.


Tip

Beperk jezelf niet tot de hier boven gegeven ideeën maar experimenteer volop. Je kunt alle recepten en methoden immers combineren: maak bijvoorbeeld appelsnoepjes, aardbeienspiraaltjes, citroenlollies, frambozenkussentjes of probeer nog wat andere vruchten toe te passen.

Aan lucht blootgesteld wordt dit snoepgoed kleverig. Verpak de snoepjes en lollies daarom stuk voor stuk in cellofaan of plastic huishoudfolie om aan elkaar plakken te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *